Ventilatie
Vuile lucht is slecht voor de gezondheid. Daarom zijn goede ventilatie en luchtverversing belangrijk. Door slechte ventilatie kunnen schimmels ontstaan en kunnen net als tabaksrook en fijnstof leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Een wtw-installatie of mechanisch ventilatiesysteem kunnen jou helpen om een gezond klimaat te creëren waardoor gevaarlijke stoffen geen kans krijgen.
De bekendste en eenvoudigste manier van ventileren is het regelmatig openzetten van ramen en deuren. Het nadeel hiervan is dat dit gepaard gaat met tocht en koude lucht in huis, wat vooral in de winter als minder prettig wordt ervaren. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd worden wordt vaak gebruik gemaakt van een mechanische ventilatie. Bij een mechanische ventilatie wordt vervuilde lucht afgevoerd met een gemotoriseerd systeem.
Ventilatiesystemen, de verschillen

Mechanische ventilatie is een woningventilatiesysteem dat continu lucht afvoert in een laag tempo. Het is een energiezuinig en ononderbroken afzuigsysteem dat meerdere afzuigpunten tegelijkertijd kan voorzien van het afzuigen van vochtbeladen lucht uit verschillende ruimtes, waarbij de afzuigunit vaak gemonteerd wordt op de zolder of in de (meter)kast.
Buiten dit systeem zijn er extra leidingen/kanalen nodig om lucht toe te voeren. Dit systeem is vooral gericht op het afvoeren van lucht in een ruimte. Het afvoeren van deze vochtige en vervuilende stoffen draagt bij aan een optimale binnenluchtkwaliteit. Nieuwe, verse lucht komt op een natuurlijke manier binnen via ramen, kieren en roosters.
WTW-ventilatie is gericht op het combineren van het toe- en afvoeren van lucht in één systeem. Het is een energie terugwinnend ventilatiesysteem waarbij warmte via een warmtewisselaar hergebruikt wordt zodat er geen energie verspild wordt (de warmte van de vervuilde lucht wordt gebruikt om de schone frisse lucht op te warmen).
De WTW-units werken onafhankelijk van een verwarmingssysteem, en doordat bijna alle verspilde warmte terug gewonnen kan worden bespaart dit ook nog eens een hoop op jouw energierekening.
Ze zijn energiezuinig, zijn erg doeltreffend in het verminderen van het risico op condensatie. Door de koude luchtstromingen en met hun ingebouwde luchtfilters zijn WTW-units ook geschikt voor vervuilde stedelijke gebieden.


Goede stalventilatie draagt bij aan de gezondheid en daarmee de prestaties van dieren. Daarom is dit een onderwerp dat structureel aandacht verdient. Hittestress, overlast van vliegen, een grotere kans op infectie en klauwproblemen zijn slechts enkele voorbeelden waar dieren last van kunnen hebben als het klimaat in de stal niet onder controle is. Het resulteert in een lagere productiviteit. Wanneer de juiste inspanningen worden geleverd, zorgt ventilatie voor een beter welzijn en een betere gezondheid van bijvoorbeeld runderen, pluimvee of varkens. Door zijn ruime ervaring in de agrarische sector weet Porskamp Installatietechniek als geen ander hoe jij met de juiste installatie het maximale rendement kunt behalen.